Ved tandulykker, hvor en blivende tand slås ud, kan den i visse tilfælde reddes og sættes på plads igen. Dette kræver selvfølgelig, at man finder tanden. Herefter er det meget vigtigt, at den opbevares korrekt i det tidsrum op til mødet med tandlægen. Tanden skal opbevares i munden, i fysiologisk kogsaltopløsning eller i mælk. Tandens prognose afgøres af beskadigelsen af tanden, og det tidsrum den har været slået ud, hvilket maksimalt bør være 1-2 timer.
Ved tandulykker, hvor en flis slås af tanden, kan denne også sættes på igen alt efter prognosen. Tandstykket skal opbevares på samme måde som nævnt ovenfor.
Ved tandulykker, hvor en mælketand er slået ud, sættes tanden ikke på plads igen, da dette kan beskadige den blivende tand, som ligger i kæben.
Tænder, der har været udsat for traume, kan få senskader i form af nervedød, og så skal tanden rodbehandles. Hvis man har en tandskadeforsikring/fritids-uykkeforsikring, er det derfor altid en god ide at anmelde det, så forsikringen dækker, hvis der senere skal udføres yderligere behandling.
Såfremt du oplever en tandskade, kontakt da klinikken hurtigst muligt.