Det er vigtigt at have en god mundhygiejne, da man derved forebygger sygdomme i tænder, tandkød og kæbeknogle. Betændelse i tænder og deres støttevæv kan desuden have en helbredsmæssig risiko. Tandbørstning fjerner plak, som er bakteriebelægninger på tænderne, der kan forårsage caries, tandkødsbetændelse og paradentose.

Man bør børste tænder 2 gange dagligt i minimum 2 minutter med en blød tandbørste eller elektrisk tandbørste. Der skal bruges tandpasta indeholdende fluor (fluorindhold på ca 1400 ppm for voksne, 1000 ppm for børn), da dette stof hæmmer bakterierne. Vi fraråder brug af tandpasta der ikke indeholder fluor, da dette kan medføre en øget cariesaktivitet.

Udover tandbørstning er det vigtigt at holde mellemrummene mellem tænderne rent, og her er det vanskeligt at komme til med tandbørsten. Brug derfor tandtråd eller mellemrumsbørster/tandstikkere.

Hvis du har en visdomstand, der er i gang med at bryde frem, kan man supplere tandbørstningen her med en solotandbørste, der har et lille børstehoved, så man lettere kan komme til.

Ved det regelmæssige eftersyn kan tandlægen foretage en individuel forebyggende behandling og instruere dig i, hvilke hjælpemidler der i dit tilfælde vil være bedst for optimal mundhygiejne.