Proteser kan være en god løsning, hvis man mangler tænder og føler behov for erstatning. Hvis man stadig har nogle af sine egne tænder, kan der fremstilles en delprotese, som så kan sidde fast på ens egne tænder. Hvis man mangler alle sine tænder, kan der fremstilles en helprotese.

En delprotese sidder fast på ens egne tænder ved hjælp af bøjler, disse vil være synlige men i begrænset omfang. Delproteser laves enten i ren akryl eller i støbt stel og akryl, også kaldet en unitor. En unitor er den bedste form for delprotese.

Helproteser sidder kun fast på gummerne, og man skal træne sine muskler i kinder og læber for at holde dem på plads. En helprotese i undermunden sidder ikke lige så godt fast som en i overmunden, da protesen her suger sig fast i ganen. Dog vænner de fleste sig til at bruge helproteser. Hvis man alligevel ikke føler ens helproteser sidder ordentligt fast, kan de udformes som implantatunderstøttede, dvs man får isat implantater i kæberne, som proteserne kan clickes på.

Vedligeholdelse af proteser

Protesen skal børstes 2 gange dagligt både på indersiden mod gummerne og på oversiden med en tandbørste og vand og sæbe. Tandpasta er ikke godt for protesen, da der heri er slibemiddel, som kan ridse akrylen. Rengør protesen over en vaskekumme fyldt med vand eller over en vaskeklud, for hvis protesen tabes direkte på gulvet eller i vasken, kan den gå i stykker. Der skal anvendes lunkent vand og endelig ikke kogende, da protesematerialet så kan slå sig. Hvis man har delprotese eller unitor er det meget vigtigt også at børste sine egne tænder omhyggeligt, især tænderne hvorpå bøjlerne sidder, da der kan være øget risiko for caries her.

Hvis der kommer kalk på protesen kan man lægge den i en opløsning bestående af 1 del husholdningseddike (endelig IKKE eddikesyre) og 1 del vand i 1 time og herefter skylle grundigt med vand, højst 1 gang om måneden. Alternativt kan anvendes en opløsning bestående af vaskepulveret Biotex og vand i 20 min, hvorefter der skylles grundigt med vand, højst 1 gang om måneden. Desuden har apoteket et udvalg af rengøringsmidler til proteser.

Når man har fået en protese, er det naturligt, at der i starten kan komme tryksår på gummerne. Såfremt dette opstår, skal du kontakte klinikken for at få protesen rettet til. Over tid kan gummerne ændre sig, så protesen ikke længere passer optimalt. Så kan en ny underforing kaldet rebasering være nødvendig.