Tænder med stor destruktion, som ikke forsvarligt kan repareres med en fyldning, bør forsynes med en krone. En krone er en slags hætte der sættes ned over tanden efter tanden er blevet slebet til. Dette gøres under lokalbedøvelse. Kronen vil være formet som en tand og kan bestå af guld, porcelæn eller metal og porcelæn. Tandlægen vil vurdere hvilken kronetype, der er bedst egnet til den pågældende tand.

Rodbehandlede tænder vil have en øget risiko for at knække, da de ikke længere har blod- eller nerveforsyning og derfor bliver mere porøse. Derfor anbefaler vi, at rodbehandlede tænder forsynes med krone. Hvis der er meget stor destruktion af tanden kan det også være nødvendigt med en rodstift, så der er mere kronen kan sidde fast på.

Hvis man mangler en tand, kan den erstattes af en bro eller et implantat. Hvis de to nabotænder har store fyldninger, vil en bro være en god løsning, da nabotænderne derved forsynes med kroner, hvorimellem der sidder et mellemled.

Vedligeholdelse af kroner og broer

Når man lige har fået påsat en krone eller bro, kan tænderne efterfølgende godt være ømme. Dette er helt normalt og vil gå over i løbet af få dage. Hvis ikke, skal du kontakte klinikken.

Selvom en tand har fået en krone eller bro, kan der godt opstå caries herunder. Det er derfor vigtigt at have en god mundhygiejne, så bakterierne holdes væk. Dette opnås bedst med en blød tandbørste, hvor man børster både på kronen/broen og ligeledes tandkødet. Man skal ikke bruge skurrende bevægelser men cirkelbevægelser. Vi anbefaler også, at man rengør mellemrummene mellem tænderne omhyggeligt. Hertil benyttes tandtråd eller mellemrumsbørster 1 gang dagligt. Desuden er det vigtigt, at man bruger en tandpasta med fluor, da dette stof modvirker caries.