Et implantat er en titaniumskrue, som kan indsættes i kæbeknoglen, hvis man mangler en tand. Implantatet vil fungere som en kunstig tandrod, hvorpå der kan påsættes en krone. Hvis man mangler flere tænder, kan der laves implantatunderstøttede broer. Hvis man mangler alle sine tænder, kan der også isættes implantater, hvorpå en protese kan sidde fast eller der kan laves en fuldkæbebro. Implantatbehandling forudsætter, at der er knogle nok i området. Derfor skal der altid laves en forundersøgelse, hvor knogleforholdende vurderes. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med ekstra knogleopbygning og/eller løft af kæbehulen.

Implantatbehanding er en operation der foregår i lokalbedøvelse og med steril opdækning. På tandkødet lægges et lille snit, og tandkødet skubbes til side. Ved hjælp af specielle implantatbor bores et hul i knoglen, hvori implantatet skrues fast. Til sidst syes tandkødet fast igen. Dernæst skal implantatet have tid til at gro fast i knoglen i ca. 3 måneder og nogle gange længere, hvis der også er tale om knogleopbygning. Herefter er implantatet klar til at blive belastet, og der kan påsættes krone eller bro eller protese.

Ved implantatbehandling er det vigtigt, at mundhygiejnen er god. Der kan ikke gå caries i et implantat, men der kan opstå paradentose, også kaldet periimplantitis. Efter implantatet er isat, skal det rengøres som var det en almindelig tand, så grundig børstning og brug af mellemrumsbørster eller tandtråd er vigtigt. Vi gør opmærksom på, at rygning forsinker sårhelingen, og vi fraråder derfor rygning i forbindelse med implantatisættelse. Rygning forringer altså prognosen for implantatet.

Mulige komplikationer:

  • I sjældne tilfælde vokser implantatet ikke fast eller løsner sig efterfølgende. Årsagen kan være betændelse eller for hård belastning. Så skal implantatet fjernes og efter ca 3 måneder kan der isættes et nyt.
  • Der kan opstå periimplantitis, dette behandles på samme måde som paradentose.
  • Implantatkronen kan gå løs. Denne kan skrues på igen.